Golfen onder winterse omstandigheden
Na zo’n mooie zomer waarin iedereen volop heeft kunnen genieten van onze prachtige baan, komt de winterperiode eraan. Door de goede drainage en de extra bezanding kunnen we op Liemeer meestal lang doorspelen. Toch is het belangrijk om ter bescherming van onze baan een aantal maatregelen te nemen voor de komende winterperiode.
1. Wintergreens: Vooral bij vorst en de daarop volgende dooi worden de zomergreens gesloten. Het gras op de greens zou dan snel beschadigen en omdat er geen groei is in deze periode herstelt het zich niet meer. Vanaf oktober heeft de greenkeeping daarom bij iedere hole een wintergreen geprepareerd op een stukje van de fairway zodat er toch gewoon gespeeld kan worden.
2. Nieuwe cups wintergreens!
Mede dankzij een bijdrage van de sponsoren van het Liemeer Open hebben we voor de wintergreens nieuwe cups aan kunnen schaffen. Deze zijn iets groter dan de normale cups waardoor de succesbeleving en daarmee spelplezier van het spelen op wintergreens ongetwijfeld zal vergroten.
N.B. zolang de zomergreens open zijn, zijn alle wintergreens GUR! Dit wordt
aangegeven door een blauwe paal in de hole. Je mag dus niet van de wintergreens spelen maar moet een (vrije) drop nemen!
3. Buggy’s, trolley’s en draagtassen: Om de baan tijdens de natte winterse periode te sparen kan er in de periode van 1 november tot 1 april besloten worden dat het niet toegestaan is om met een buggy of trolley de baan in te gaan. Alleen draagtassen zijn dan toegestaan. Dit wordt altijd gecommuniceerd via de website. Wij adviseren iedereen om dan een half setje mee te nemen. N.B. leden met een aantoonbare fysieke handicap kunnen van de caddymaster toestemming krijgen om met een trolley de baan in te gaan.
4. Teeboxen: In de winterperiode is vaak sprake van natte en/of winterse
omstandigheden en het gras groeit niet. Om de teeboxen te sparen en rust te geven, zodat we er na de winter weer volop van kunnen genieten, worden witte teeboxen gesloten en worden de gele/blauwe en rode teemarkers op een vaste plaats gezet of wordt er afgeslagen van een mat (Bovenlandenbaan). De baan blijft, zolang de omstandigheden het toelaten, gewoon qualifying.
5. Repareer pitchmarks: Dit moet je natuurlijk altijd doen maar in de winterperiode is het extra belangrijk omdat de greens in deze periode extra gevoelig zijn voor schimmels. Doe dit wel op de juiste wijze!
( https://www.youtube.com/watch?v=hh8FBttsZIo ).
6. Winterse spelregels: Het zal voorkomen dat de baan non-qualifying is en dat de golfregels aangepast moeten worden. Buiten wedstrijden kan iedere wintergolfer dit op zijn of haar eigen wijze doen. Tijdens wedstrijden kan de wedstrijdcommissie aanpassingen voorstellen. De R&H Commissie bepaalt met een TPR of er geplaatst mag worden. De conditie van de baan is daarbij leidend. Lees dus voor aanvang van je ronde welke TPR’s van toepassing zijn! Deze hangen op het mededelingenbord naast de zuil, op de voordeur en bij de caddymaster.
7. Baan gesloten: Het uitgangspunt is om de baan zo lang mogelijk open te houden maar bij bijzondere omstandigheden, zoals overvloedige regenval, sneeuw en bij vorst en dooi, is het soms noodzakelijk om hem tijdelijk te sluiten. De manager en hoofdgreenkeeper zijn verantwoordelijk voor het eventueel sluiten van de baan. Zij stemmen dit af met de baancommissie. Dit wordt aangekondigd op de website onder “Baanstatus” en op de app van E-golf4U. Dus als je twijfelt, kijk daar eerst even!
Wij wensen iedereen de komende winterperiode veel spelplezier!
De baancommissie